На второ четене парламентът прие промени във Валутния закон. Текстовете бяха

...
На второ четене парламентът прие промени във Валутния закон. Текстовете бяха
Коментари Харесай

Окончателно: Митничарите ще могат да проверяват и задържат суми и под 10 000 евро

На второ четене Народното събрание одобри промени във Валутния закон. 

Текстовете бяха признати със 119 гласа " за “, 36 бяха " срещу “ и 36 гласоподаваха с " въздържал се “.

Вносител на законопроетка е Министерският съвет. Той е част от пакета закони, които Народното събрание би трябвало да прегледа, с цел да получи новия транш средства по Плана за възобновяване и резистентност.

С измененията се вкарват нови правила по отношение на контрола за на придвижването на непридружените парични средства и условието за даване на декларация за обявяване на паричните средства. Със законопроекта се допълват и глобите при неспазване на процедурите.

Така управляващите ще могат да задържат и суми с по-нисък предел от допускания, който сега е 10 000 евро, за които има подозрения, че са свързани с незаконна активност и реализиране на ефикасен надзор в сходство с европейските условия.

Освен това - при преместване на средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равна стойност в друга валута, през границата на страната митническите чиновници ревизират за съществуване или липса на обществени отговорности.

В случай, че се открият отговорности от 5000 лв. или повече не се позволява преместването на сумата, а парите могат да бъдат запорирани.

В хода на дебатите от " ИТН “ и " Възраждане “ бяха безапелационни, че няма да поддържат законопроекта. Според тях се основава опция за случайно задържане на средства на границите от страна на митничарите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР